Eliaksen ajan lasten leikkejä

reklaami

Kun oikein reklaami kehottaa, niin  katsotaanpa millaisilla leluilla esiserkkuni Elina, Maria, Ida, Thekla ja Elias Junior Lönnrot kavereineen leikkivät.

lönnrotien leikkimökki

Elias Lönnrotin tyttärien rakennuttama leikkimökki Lammilla.

aikalaislapsia

Onnellisia aikalaislapsia leikkikaluineen. Astiasto on tuontitavaraa. Ainakin hevonen pöydällä saattaa olla kotimaista tuotantoa. ”Surkuteltavaa kyllä on, että meidän on täytynyt wuosittain kymmenillä tuhansilla ostaa ulkomailta wähäpätöiset lastemme leikkilelutkin, kun emme ole älynneet niitäkään itse ruweta walmistamaan, puhumatta muista.” Satakunta 15.4.1876


 lelutIII

Ajattomia malleja. Tällaisia kalusteita tapaa vieläkin nukketaloissa. Nukkekoteilua olen harrastanut itsekin vähän, sen verran mitä kehtaa tässä iässä paljastaa.

lelutII

Paljon tehtiin itse materiaaleista, mitä saatiin. Eipä se epäterveellistä olisi nykyisellekään kaikki-mulle-tähän-heti -sukupolvelle.

 lelutI

Lisää sieviä kalusteita. Hermostuin kerran niin paljon tästä harrastuksesta koituvaan rojuun nurkissa, että annoin kaikki pois, mutta taidanpa jossain vaiheessa renesanssoida nukkekotiharrastukseni uuteen kukoistukseen.

lelutIV

Tekisipä mieli istua noissa kesteissä maistelemassa mamsellien baakelsseja.

lelutV

1800-luvun kaunottaren pää taitaa olla paperimassaa.

lelut VI

Ja sotaleikkejä, tottakai. Sotaan värvätään näköjään mamsellejakin.

lelutVII

Poikain vauhdikkaita leikkejä. Minä pidin lapsena enemmän tällaisista leikeistä, vaikka tytölle sopivampaa olisi ollut pistellä ristipistoja ja maalata akvarelleja.

 lelut VIII

Ja vesselien ratsu. Hevosia oli lapsilla jo 1700-luvulla.

lelut IX

Carl Larssonin soma maalaus leikkivistä 1800-luvun lapsista. Käpylehmiä karsinoissaan.

  lelutX

Tämä ehkäpä aito Steiff-nalleherra ei aivan kuulu edellisten wanhojen leikkikalujen kategoriaan, sillä se on minun ikiomani, mummolta saatu noin vuonna 1957. Tiedän että tällä saattaisi olla rahallista arvoa, mutta nukkunalleani en myy.

Ruutupaita on minun ompelemani. Teinkö tuhmasti, kun menin itse korjaamaan olemattomaksi hiutunutta kuonoa?

 

 

 

lenin nukketLenin nukkekaappi oli esillä Suomen Kansallismuseossa 12.11.2010-2.9.2012.

Sen on omistanut Leni Lönnroth (s. 1894), joka oli saanut sen lahjaksi vuonna 1907. Kaapin on tehnyt Sigrid Jansson, o.s. Becker, joka oli hankkinut siihen esineitä matkoillaan Saksassa ja Ranskassa. Taulujen kehykset ja punaisen salongin maton on tehnyt kotiopettaja Marie Cury.

sigrid

Sigrid Aurora Jansson 1866-1900


Talossa on kolme kerrosta, kaikkiaan kuusi huonetta: yläkerrassa herrainhuone ja salonki, toisessa kerroksessa makuuhuone ja ruokasali, alakerrassa kylpyhuone ja keittiö.


Nukkekaapin sisustuksesta näkyy että esineistö on hankittu pikku hiljaa useammassa erässä. Esimerkiksi huonekalut edustavat eri aikakausia ja tyylisuuntia.


Huoneiden pienikuvioiset tapetit sopivat talon mittakaavaan. Keittiössä on myös keittäjän makuutila. Kahdessa huoneessa roikkuu kynttiläkruunu, muissa huoneissa on sähkövalo.

En ole valitettavasti löytänyt mitään tietoa Leni Lönnrothista. Hyppäisinpä riemusta kattoon, jos joku tietäisi tämän pikkuneidin sukuyhteyksistä ja kertoisi minulle! Sigrid Jansson olisi linkki lisätietoihin, mutta löysin hänestä vain genealogiatietoja.

Lönnrot(h)in sukuja on Suomessa tietääkseni kaksi, eikä niillä ole sukuyhteyksiä keskenään. Muistaakseni olen jostain lukenut, että toiset Lönnrothit olisivat vaurasta sotilassukua. Arveluni mukaan Leni Lönnroth kuuluu heihin. Olisi hauskaa tietää heistäkin enemmän! Joku ei Eliaksen sukua oleva Lönnroth oli Eliaksen oppilaana Turussa. Sukututkijat hohoi, yhteyttä minuun saapi ottaa!

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

21 + = 27